Motorrijbewijs

/Motorrijbewijs
Motorrijbewijs2019-01-28T20:10:42+02:00

Je motorrijbewijs halen bij K-Drive

Je helemaal vrij voelen. Geen last van files. Een motorrijder zet zelf de koers uit. Wil jij ook dit ultieme gevoel van vrijheid ervaren? Lees dan hier alles wat je moet weten over welke rijbewijs je moet hebben om op een motor te mogen rijden.

motorrijbewijs halen k-drive

Drie soorten motorrijbewijzen

In Nederland is het verplicht een motorrijbewijs te hebben voordat je met een motor de openbare weg op mag. Een autorijbewijs volstaat niet om met een motor te mogen rijden. Voor motoren bestaan er drie verschillende soorten rijbewijzen. Welke van de drie je moet hebben hangt af van je leeftijd en van het vermogen van je motorfiets. Voor lichtere motoren zijn de motorrijbewijzen A1 en A2. Met motorrijbewijs A mag je op alle motoren rijden.

Motorrijbewijs A1

Dit rijbewijs kun je halen vanaf je 18e verjaardag. Rijlessen mag je al nemen op je 17e. Je motor mag over maximaal 125 cc en 11 kW beschikken. Van de drie soorten is dit het rijbewijs voor de lichtste motoren.

motorrijbewijs halen k-drive
motorrijbewijs halen k-drive

Motorrijbewijs A2

Voor dit rijbewijs moet je 20 jaar zijn voordat je met rijlessen mag beginnen. Alleen als je al minstens een jaar over een geldig A1 motorrijbewijs beschikt mag je een jaartje eerder al met rijles beginnen. Je kunt dan op je 19e beginnen. Voordat je mag afrijden voor het examen moet je wel 20 zijn. Je mag met dit motorrijbewijs dan wel met een zwaardere motor de weg op. Motorfietsen tot 35kW vallen onder dit type rijbewijs. Om dit motorrijbewijs te halen hoef je niet eerst persé het A1 rijbewijs te hebben gehaald.

Motorrijbewijs A

Met rijbewijs A maakt het niet meer uit hoeveel vermogen je motor heeft. Het toegestane vermogen is onbeperkt. Als je doorstromer bent, je bent al minimaal twee jaar in bezit van een geldig A2 rijbewijs, dan mag je vanaf je 22e beginnen met rijlessen voor het grootste motorrijbewijs. Als doorstromer mag je ook vanaf je 22e al praktijkexamen doen. Voor wie nog helemaal geen motorrijbewijs heeft, geldt dat je minimaal 24 moet zijn om met rijlessen te mogen beginnen.

motorrijbewijs halen k-drive

Theorie

Net als bij het autorijbewijs hoort er ook voor de motor een theoriecertificaat bij. Voordat je praktijkexamen mag doen moet je je theoriecertificaat hebben behaald. Het theoriecertificaat is nadat je het hebt behaald nog anderhalf jaar geldig. Voor alle motorrijbewijzen geldt trouwens hetzelfde theoriecertificaat. Als je die dus één keer hebt behaald, dan moet het een volgende keer als je rijlessen neemt voor een zwaarder motorrijbewijs geen probleem meer zijn om het theoriecertificaat weer te behalen. Het examen voertuigbeheersing mag je doen als je alleen een geldig rijbewijs B hebt, maar bij het examen verkeersdeelneming moet je wel een theoriecertificaat voor de categorie A hebben voor je motorrijbewijs.

 Ga je vrijheid tegemoet en vraag een motorrijles aan!

Ga jij straks ook je eigen vrijheid tegemoet? Wacht dan niet langer en neem contact op voor een motorrijles. Wij laten jou graag ervaren hoe het is om je vrij te voelen.